zondag 17 september 2023

Eerste vrachtschepen onderweg naar Oekraïne

Twee vrachtschepen hebben 
de Oekraïense havenstad Tsjornomorsk aan de Zwarte Zee bereikt. De onder de vlag van Palau varende Resilient Africa en  Aroyat gaan 20.000 ton graan ophalen in de havens die door de oorlog moeilijk te gebruiken zijn. Volgens de Oekraïense autoriteiten maakten ze gebruik van een route niet ver van de Bulgaarse, de Roemeense en de Oekraïense kust. Kyiv noemt dat een 'humanitaire corridor'.

Die route dient als alternatief voor de veilige vaarroutes over de Zwarte Zee die een jaar lang door vrachtschepen konden worden gebruikt dankzij een overeenkomst met Rusland, Turkije en de Verenigde Naties. Rusland heeft die overeenkomst opgezegd in juli, vooral omdat de Russische export nog steeds wordt belemmerd door westerse sancties. De corridor wordt niet erkend door Rusland.

Vrijdag is een onder de vlag van de Kaaimaneilanden varende bulkcarrier, de Puma, van Odesa naar Turkse wateren ten noorden van de Bosporus gevaren.

Sinds Rusland de overeenkomst over de veilige scheepvaart op de Zwarte Zee heeft opgezegd - de graandeal - is er veel scheepvaart van en naar kleinere Oekraïense havens aan de rivier de Donau. De benedenloop van die rivier is de grens tussen Oekraïne en Roemenië. Rusland bestookt de rivierhavens nu vaak.

Bronnen: AD, Oekrajinska Pravda, foto: Trade Winds

Geen opmerkingen: