vrijdag 8 september 2023

VN onderhandelt in geheim met Rusland over graandeal in ruil voor schrappen sancties

De Verenigde Naties zijn in het geheim aan het onderhandelen met Rusland over het herstellen van de graandeal in ruim voor schrappen van de belangrijkste sancties. Dat meldt Bild vandaag. De Duitse krant heeft een brief van secretaris-generaal Antonio Guterres in bezit. Waaruit blijkt 'hoe ver de VN wil gaan om de graandeal met oorlogshitser Poetin terug te krijgen'. 

Bild noemt de brief van Guterres 'explosief'. De Russische staatsbank RSHB Capital SA krijgt weer toegang tot het internationale betalingsverkeer (SWIFT). Feitelijk is het geen bank, maar een 'geldezel' voor de Russische regering. Bild: 'Simpel gezegd: het hoofd van de VN accepteert dat met een niet bestaande bank de door de Europese Unie opgelegde sancties worden omzeild.' 

Ernstiger is het nog dat de VN daarvoor de steun blijkt te hebben van de EU. Bild nam hierover contact op met de Europese Commissie die verantwoordelijk is voor de naleving van de sancties, en een woordvoerder bevestigde dat 'de EU tegenover Rusland, via de VN, de bereidheid heeft gewoon om tot een meer permanenten, constructieve oplossing te komen door de Russische Agrarische Bank toestemming te geven om via SWIFT betalingen te ontvangen voor agrarische transacties.'

De Verenigde Naties zijn ook bereid mee te werken aan het afsluiten van verzekeringen voor Russische schepen tegen aanvallen door Oekraïne op de Zee van Azov en de Zwarte Zee. 'Een verzekeringsmaatschappij onder de vlag van de VN moet dit binnen vier tot zes weken kunnen regelen met Lloyd's voor de Russische export van voedsel en kunstmest', aldus Guterres. Ook de schepen zelf kunnen verzekerd worden, vindt hij. 'Hiermee willen de Verenigde Naties het belang benadrukken van de Russische export voor de wereldwijde voedselvoorziening.' Lloyd's is door Bild benaderd, maar de Britse scheepsverzekeraar weigert elk commentaar.

Guterres biedt in de brief zijn hulp aan aan de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov om door de Europese Unie bevroren Russische tegoeden terug te krijgen. Het gaat dan met name om de Russische kunstmestbedrijven in de EU. Lavrov moet zorgen voor 'een lijst met bankrekeningen en bezittingen', terwijl de Russische kunstmestbedrijven wordt aangeraden om zich tot de regeringen te wenden van de landen waar hun tegoeden bevroren zijn. 'De Verenigde Naties zullen deze verzoeken samen met de regeringen en de EU gaan behandelen', aldus de VN-chef.

Ook biedt Guterres aan dat Russische schepen hun ladingen voedsel en kunstmest weer als vanouds kunnen afleveren in de Europese havens, terwijl de schepen nog voor hun vertrek uit Rusland al toestemming hebben dat ze welkom zijn. Guterres schrijft dat hierover al overleg gaande is met havenautoriteiten in Nederland, België, Duitsland en Spanje.

Rusland is volgens Bild de voorstellen van de Verenigde Naties aan het bestuderen. Het Kremlin wantrouwt ze, 'omdat het te mooi is om waar te zijn'. Oekraïne noemt het een 'ongelofelijke belediging' en een 'beloning voor het agressieve gedrag' van de Verenigde Naties. 

Bron: Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: