dinsdag 5 september 2023

Poetin blijft eisen stellen voor hervatten graandeal

Rusland is pas bereid een nieuwe graandeal te sluiten als het Westen tegemoetkomt aan de Russische eisen. Dat heeft president Vladimir Poetin gezegd na afloop van gesprekken met zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan. Hij wil dat het Westen de handelsobstakels voor Russische landbouwexport wegneemt. Voedsel en kunstmest maken geen deel uit van het westerse sanctiepakket, maar volgens Moskou belemmeren de sancties op onder meer het betalingsverkeer wel de Russische graanexport.

Volgens de Russische president is er inmiddels een akkoord ophanden over het gratis leveren van graan aan zes Afrikaanse landen. Met financiële steun van Qatar zou graan via Turkije geleverd kunnen worden. Maar zo'n constructie moet volgens Poetin niet worden gezien als alternatief voor de oude graandeal.

Erdogan zei na afloop juist dat volgens hem een oplossing in zicht is voor de mislukte graandeal. Afgelopen juli weigerde Poetin de bestaande deal te verlengen. Die was tot stand gekomen na bemiddeling van Turkije en de Verenigde Naties en was van vitaal belang voor de voedselzekerheid in onder meer Afrika. 

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba vindt dat het Westen niet moet toegeven aan de Russische eisen die hij als afpersing ziet. 'Onze visie is helder. De graandeal moet worden hervat. Als nu concessies aan Rusland worden gedaan, dan komen ze binnen een maand met nieuwe eisen. En, omdat Rusland niet te vertrouwen is, moeten er alternatieve zeeroutes komen voor de graanschepen.'

Bronnen: NOS, Oekrajinska Pravda

Geen opmerkingen: