donderdag 21 september 2023

Eerste Russische aanval op energie in maanden

Sneller dan verwacht heeft Rusland vanmorgen vroeg energievoorzieningen in het midden en westen van het land aangevallen. Het was de eerste aanval op het Oekraïense elektriciteitsnetwerk in zes maanden. In delen van de provincies Rivne en Zjitomir viel de stroomvoorziening uit. Nog altijd zitten 398 dorpen in deze provincies zonder elektriciteit. Ook waren er aanvallen op transformatorstations in de provincies Dnipropetrovsk, Kyiv en Charkiv. 

Bestuursvoorzitter Volodimir Koedritski van netwerkbeheerder Oekrenergo zegt niet bepaald verrast te zijn door de Russische aanval. 'We kunnen onmogelijk zeggen of dit het begin is van een nieuwe golf van aanvallen op ons energiesysteem. Maar we hebben niet de illusie dat het bij deze ene aanval blijft. Er is informatie van onze militaire inlichtingendiensten en we weten dat de vijand cynisch en wreed is. Daarom bereiden we ons op het ergste voor.'

Er was meer schade. In Tsjerkasy werd een hotel vernield door een Russische raket. De markthallen naast het hotel raakten in brand. Er waren zeven gewonden. In de hoofdstad Kyiv en de gelijknamige provincie brak op meerdere plaatsen brand uit door brokstukken van uit de lucht geschoten raketten. In de hoofdstad vielen ook zeven gewonden, waaronder een kind. In de provincie raakten twee mensen gewond. 

In Charkiv werd een opslagplaats vernield. Twee mensen raakten gewond. In de westelijke provincie Lviv werd eveneens een opslagplaats vernield bij een Russische raketaanval. Dat gebeurde bij de stad Drohobitsj, op zo'n 50 kilometer van de Poolse grens.

De Russische aanval bestond uit 43 kruisraketten die door tien Tu-95MS strategische bommenwerpers werden afgevuurd. De Oekraïense luchtafweer wist 36 raketten voortijdig onschadelijk te maken.

Bron: Oekrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: