Verschillende buurlanden van Oekraïne komen met importrestricties op voedingsmiddelen, nu Europese afspraken daarover aflopen. Polen, Slowakije en Hongarije vinden die beperkingen nodig om de eigen markt te beschermen.
De Europese Unie sprak op 2 mei met Oekraïne af dat het land geen granen naar vijf EU-lidstaten in de regio zou exporteren (Bulgarije, Hongarije, Polen, Slowakije en Roemenië). Die export moest de weggevallen routes over de Zwarte Zee vervangen, maar de landen vreesden dat hun eigen agrarische markt verstoord zou raken. De beperkingen golden niet voor producten die doorgevoerd werden naar andere landen.
Afgesproken werd dat afspraken vandaag zouden verlopen als Oekraïne onrust zou kunnen voorkomen. De Europese Unie oordeelde dat Oekraïne inderdaad voldoende doet om de buurlanden niet te overspoelen met goedkoop graan en verlengde de beperkingen daarom niet, tegen de zin van Polen, Slowakije, Roemenië en Hongarije.
Polen verbiedt daarom op eigen houtje de binnenlandse verkoop van Oekraïense producten als graan, koolzaad en zonnebloempitten. Doorvoer ervan is wel toegestaan. Volgens de landbouwminister is dit nodig om de Poolse boeren te beschermen. Een einddatum werd niet genoemd. Slowakije koos ook voor een graanimportverbod. Hongarije gaat met 24 producten nog een stap verder. Dat land zette ook groenten, vleesproducten en honing op de zwarte lijst.
Eurocommissaris van Handel Dombrovskis betreurt de eenzijdige maatregelen van de landen. Het is volgens hem niet toegestaan en niet nodig. Ook de Oekraïense president Zelensky reageerde teleurgesteld, maar zei dat meningsverschillen "beschaafd zullen worden opgelost". Hij noemde de afspraken die zijn land met de EU had gemaakt juist het toonbeeld van eenheid en vertrouwen.
Bron: NOS
Geen opmerkingen:
Een reactie posten