donderdag 4 januari 2018

Rechtbank: Saakasjvili terecht geen vluchteling

Een rechtbank in Kyiv vindt dat de Migratiedienst terecht heeft geweigerd om Micheil Saaaksjvili als politiek vluchteling aan te merken. De voormalige Georgische president kwam Oekraïne op 11 september op illegale wijze binnen nadat hem halverwege de zomer het staatsburgerschap was afgenomen door president Petro Porosjenko. Saakasjvili zocht vervolgens bescherming door de status van politiek vluchteling te zoeken.

Intussen nadert een rechtszaak tegen Saakasjvili in de Georgische hoofdstad Tblisi het einde. Hij staat daar bij verstek terecht voor zijn vermeende betrokkenheid bij de moord op een bankier. Dat was ten tijde van Saakasjvili's presidentschap in 2006. Rechter Giorgi Arvevadze zei gisteren dat hij voldoende argumenten voor en tegen had gehoord, hij beraadt zich nu op het vonnis. Saakasjvili's advocaat bepleit vrijspraak.

Saakasjvili zelf haalde gisteren weer eens flink uit. Ditmaal naar de staatsveiligheidsdiensten van zowel Oekraïne als Rusland. De beschuldiging dat hij een half miljoen dollar heeft aangenomen vanuit de kring rond ex-president Janoekovitj wordt door hem afgedaan als een opzetje van de Russische FSB, waar de Oekraïense SBOe gretig gebruik van maakt.

Bronnen: Interfax, RFE/RL

Geen opmerkingen: