zaterdag 27 januari 2018

Rusland positief over nieuw stappenplan Donbas

De speciale Amerikaanse gezant Kurt Volker blijkt een gedetailleerd plan te hebben voor een vredeskorps dat stapsgewijs in Oost-Oekraìne wordt ingezet, terwijl tegelijkertijd de politieke afspraken van Minsk worden uitgevoerd. Hij legde het stappenplan gisteren in Dubai voor aan de Russische gezant Vladislav Soerkov en die blijkt er wel wat voor te voelen.

''Het is een evenwichtig voorstel, iets waar we zelf ook steeds op hebben aangedrongen. We zullen het voorstel nauwkeurig bestuderen en er op termijn op reageren. Dan zullen we ook Kurt en zijn collega's uitnodigen voor een nieuw gesprek'', aldus Soerkov in een reactie op Volker's voorstel dat door de Russische diplomaat als ''goed uitvoerbaar'' is gekwalificeerd.

Volker en Soerkov bespraken in Dubai ook een nieuwe uitwiseling van gevangenen, uitbreiding van het aantal grensovergangen van en naar de bezette gebieden en het problematische mobiele telefoonverkeer daar. Vanuit het Kremlin wordt gemeld dat beiden op dezelfde lijn bleken te zitten. Eerder werd nog gezegd dat er geen hoge verwachtingen waren van de ontmoeting. Volker sprak afgelopen week ook al met onder meer de Oekraïense president Petro Porosjenko.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: