woensdag 17 januari 2018

Oekraïne houdt zich aan afspraken visumplicht

President Porosjenko op 11 juni gaat zonder visum de grens
over. Zijn Slowaakse ambtgenoot wacht hem daar op.


Het Europese Parlement vindt dat Oekraïne zich sinds afgelopen juni gehouden aan de voorwaarden die de de Europese Unie had gesteld voor het afschaffen van de visumplicht. Die conclusie trok de commissie voor de Mensenrechten, Justitie en Buitenlandse Zaken van het Europese Parlement naar aanleidign van een rapport van de Europese Commissie, aldus de Oekraïense ambassadeur bij de EU Mikola Totsjitski.

Er waren de afgelopen maanden wel twijfels gerezen of Oekraïne de afspraken met de Europese Unie is nagekomen. Dit naar aanleiding van de problemen rond het anti-corruptiebureau NABOe en het gehannes rond de Georgische ex-president Micheil Saakasjvili die in juli zijn Oekraïense staatsburgerschap verloor en die nog altijd bedreigd wordt met uitzetting dan wel uitlevering aan zijn voormalige vaderland waar hem een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd hangt.

Van een onbeheersbare stroom Oekraïners is in het afgelopen halfjaar geen sprake gebleken. Hier werd wel voor gevreesd, vandaar dat een 'noodremprocedure' is afgesproken waarbij de visumplicht tijdelijk weer kan worden ingevoerd in één of meerdere lidstaten van de EU.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: