dinsdag 23 januari 2018

'Europa straks medeverantwoordelijk voor mensenrechten op de Krim'

De plenaire vergaderzaal van de Raad van Europa.
De Europese politici moeten zich realiseren dat zij medeverantwoordelijk worden voor de schendingen van de mensenrechten in de bezette gebieden van Oekraïne als zij besluiten dat Rusland terug mag keren als volwaardig lid van de Raad van Europa. Deze waarschuwing geeft vicevoorzitter Irina Herasjtsjenko van het Oekraïense parlement ze mee. De Raad van Europa ontnam Rusland na de annexatie van de Krim het stemrecht en zelfs het recht om te spreken in de vergaderingen. Daarop besloot Rusland zich terug te trekken. Intussen zijn de Russische kansen gekeerd en lijkt het erop dat het land terugkeert in de Raad van Europa. Dit is uiteraard tegen het zere been van Oekraïne, want Rusland piekert er niet over om de Krim terug te geven en dus is er in feite niets veranderd.

''Er wordt nu geprobeerd om de Russische delegatie terug te keren, ook al wordt niet voldaan aan de voorwaarden die zijn vastgelegd in meerdere resoluties. Die verplichten Rusland namelijk om te internationale regels te respecteren die gelden voor zowel de mensenrechten als de onafhankelijkheid en territoriale onaantastbaarheid van elk land'', liet Herasjtsjenko vanmorgen vanuit Straatsburg weten op de tv-zender 112.

Secretaris-generaal Thorbjørn Jagland heeft duidelijk laten blijken dat hij Rusland terug wil zien in de Raad van Europa, ook als dit land niet voldoet aan de eerder gestelde voorwaarden. Herasjtsjenko zegt dat de Oekraïense delegatie ''geschokt'' heeft gereageerd op de woorden van Jagland. ''Het zoeken naar een compromis, het voeren van een dialoog, het is allemaal prima. Maar dan moeten de Europese politici die daar voorstander van zijn zich realiseren dat ook zij verantwoordelijk zijn voor de misstanden in de bezette gebieden.''

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: