woensdag 31 januari 2018

Mazelenepidemie blijkt zich razendsnel uitbreiden

Er zijn dit jaar al bijna 3.000 gevallen van mazelen.
Sinds het begin van dit jaar zijn al 2.933 gevallen van mazelen geconstateerd. Alleen al vorige week kwamen er 866 patiënten bij, 7 procent meer dan de week ervoor. Mazelen staat niet voor niets bekend als een kinderziekte, want tot nu toe zijn 1.937 kinderen ziek geworden. Daarvan waren 1.230 kinderen zo ziek dat ze in een ziekenhuis zijn opgenomen. Inmiddels zijn er drie sterfgevallen als gevolg van complicaties. Twee van de drie doden zijn ook weer kinderen.

Afgelopen week werden de meeste nieuwe ziektegevallen geconstateerd in de provincies Ivano-Frankivsk, Odesa, Transkarpatië, Tsjernivtsi en Lviv. In de provincie Soemi werd tweemaal mazelen vastgesteld, in Tsjernihiv eenmaal. Inmiddels is ook een geval bekend van difterie, een andere zeer besmettelijke ziekte met grote kans op nare complicaties. Het gaat om een 31-jarige man in de provincie Loehansk.

Onderminister Olha Stefanisjina van Volksgezondheid heeft in een interview met het persagentschap Interfax gezegd dat er een meer planmatige aanpak voor meerdere jaren moet komen voor het vaccineren tegen onder meer mazelen. Zij erkent dat er een tekort aan vaccins is. Omdat veel ouders hun kinderen in de afgelopen jaren niet meer lieten inenten uit vrees voor onbekende bijwerkingen, zijn door het ministerie op beperkte schaal vaccins besteld. Er zijn volgens het ministerie wel voldoende vaccins tegen difterie beschikbaar. Het zou gaan om 6 miljoen vaccins.

Nu de vraag naar het mazelenvaccin enorm is toegenomen door de huidige epidemie is het niet mogelijk om snel meer vaccins te verkrijgen. Stefanisjina constateert in het interview met Interfax dat het in Oekraïne ontbreekt aan zowel een patiëntenregister als aan een website waarop te zien is waar welke medicijnen verkrijgbaar zijn.

''Toen ik nog voor een patiëntenorganisatie werkte, hebben we een website gelanceerd waarop iedereen kon zien of een ziekenhuis over de medicijnen beschikt die hij of zij nodig had. Ik denk dat we hier als overheid verder mee moeten gaan, te beginnen bij de grootste ziekenhuizen en dan stapsgewijs uitbreiden over het hele land.''

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: