dinsdag 16 januari 2018

PrivatBank: minstens 4,5 miljard euro weggesluisd

Onderzoek door het internationaal hoog aangeschreven forensisch onderzoeksbureau Kroll van de gang van zaken bij de PrivatBank heeft uitgewezen dat er ten minste tien jaar lang sprake is van grootschalige, gecoördineerde fraude waardoor ten minste 4,5 miljard euro is weggesluisd. Er werden bankfondsen gebruikt voor aankopen en financiering ten gunste van voormalige aandeelhouders van de PrivatBank en hun zakenpartners.

Volgens Kroll is de werkwijze om de herkomst en de bestemming van de financieringen te verbloemen typerend voor een gecoördineerde praktijk van witwassen. Het ging vaak om grote bedragen die in enkele minuten tijd heen en weer werden geschoven zodat er geen direct zichtbare link was tussen de bank en de begunstigde.

De PrivatBank ging in december 2016 failliet, maar werd overgenomen door de staat omdat het een zogenoemde systeembank is, onmisbaar voor de nationale economie. Oligarch Oleh Kolomojski was één van de grote aandeelhouders van de bank. Hij is het niet eens met de nationalisatie en probeert de bank via een juridische procedure terug te krijgen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: