zondag 14 januari 2018

Oekraïne heeft te maken met mazelenepidemie

Mazelen is niet zo onschuldig als het lijkt.
Er is nu echt sprake van een mazelenepidemie in Oekraïne. Het ministerie van Volksgezondheid meldde gisteren al dat er meer dan 2.000 gevallen zijn geregistreerd. Dat is zeventig maal zoveel als een jaar geleden rond deze tijd.

De zeer besmettelijke ziekte, met kans op ernstige complicaties als longontsteking en hersenvliesontsteking, grijpt vooral om zich heen in de provincies Ternopil, Odesa en Ivano-Frankivsk. In die laatste provincie alleen al zijn 500 mensen ziek geworden. Ook in de province Tsjernivtsi zouden 500 inwoners de mazelen hebben.

Omdat meer dan de helft van de patiënten onder de acht jaar is, is in Ivano-Frankivsk besloten dat de kerstvakantie met nogeens twee weken wordt verlengd. In de hoofdstad Kyiv is eerder al besloten om niet ingeënte kinderen te weren van de scholen.

Dat de mazelen zo snel om zich heen grijpt, komt door de lage vaccinatiegraad in Oekraïne. Veel ouders wantrouwen de inentingen nadat enkele jaren geleden kinderen op onverklaarbare wijze stierven, vlak nadat ze waren ingeënt. Het heeft er toe geleid dat zelfs in West-Oekraïne, waar nog de meeste kinderen worden ingeënt, dat toch maar 80 procent is. In Europa is 95 procent de norm. De politiek dringt aan op een voorlichtingscampagne.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: