maandag 29 januari 2018

Antisemitisme in 2017 verdubbeld, of toch niet?

Het aantal gevallen van antisemitisme is vorig jaar verdubbeld. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport over anti-Joodse acties dat door de Israëlische minister Naftali Bennett van Diasporazaken is gepresenteerd. Niet alleen Oekraïne, maar ook Duitsland, Polen, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten springen er in negatieve zin uit door een toename van antisemitische gebeurtenissen, zoals meer verbaal geweld tegen Joden en vandalisme bij Joodse monumenten en synagogen.

Oekraïne telt circa 100.000 Joodse inwoners. Volgens Vjacheslav Lichatsjov, voorzitter van de Monitorgroep voor Nationale Minderheden, is inderdaad sprake van een stijging van het aantal antisemitische acties, van 19 in 2016 naar 24 afgelopen jaar. ''Die waren vooral gericht op het beschadigen van Joodse monumenten. In 2016 werd er iemand aangevallen, vorig jaar niemand.''

Josef Zisels, voorzitter van de Federatie van Joodse Organisaties en Gemeenschappen, plaatst als kanttekening bij het jaarrapport dat de opstellers ervan hun informatie van internet hebben gehaald, zonder verder onderzoek naar wat er precies is gebeurd.

Dat is trouwens ook niet eenvoudig, want antisemitisme valt in de Oekraïense wetgeving onder het algemene begrip 'vandalisme', omdat er geen wet is die specifiek haat zaaien of het gebruik van geweld tegen een etnische minderheid verbiedt. Van de ruim 592.000 misdrijven van 2017 blijkt slechts 1,1 procent gericht tegen personen op basis van hun politieke voorkeur, hun beroep of 'andere individuele mensenrechten'.

Viktor Kaganovitsj, een 47-jarige grafisch ontwerper die in 2008 vanuit de Verenigde Staten naar Oekraïne terugkeerde, was aanvankelijk aangenaam verrast door de algemeen geldende opvatting dat antisemitisme ''alleen nog door schaamteloze lieden wordt bedreven''. In de afgelopen vier jaar heeft hij echter moeten constateren dat antisemitische uitlatingen heel normaal zijn ''zowel bij de sociale media als in de hoogste kringen'', vertelt hij. Kaganovtisj meent dat dit komt door de recente herwaardering voor het nationalistische verzetsleger OePA en haar omstreden leiders Stepan Bandera en Roman Sjoechevitsj.

De Monitorgroep voor Nationale Minderheden registreerde in de eerste helft van 2017 een aantal antisemitische vernielingen. Zo werd in april een monument vernield dat herinnert aan de slachtoffers van een massamoord in de plaats Kostopil tijdens de ATweede Wereldoorlog. Ook in april werd een monument voor de slachtoffers van de Holocaust vernield in Petrikov, een dorp nabij Ternopil. In december werden in Odesa vernielingen aangericht bij een synagoge, het Holocaustmuseum en een Joods cultureel centrum.

''We kunnen het niet bewijzen, maar vermoeden wel dat het in veel gevallen gaat om pro-Russische provocaties'', zegt voorzitter Zisels van de Federatie van Joodse Organisaties en Gemeenschappen. Met zulke provocaties zou maar weer eens worden aangetoond dat het waar is wat ze in Rusland beweren, namelijk dat Oekraïne een fascistisch land is. Zisels verwijt de politie dat die geen fatsoenlijk onderzoek doet en de daders opspoort. ''We rapporteren elke aanval op Joodse doelen, maar horen nooit wat terug.''

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: