dinsdag 30 januari 2018

Ondernemers merken weer toename van corruptie

Vrijwel alle ondernemers hebben afgelopen jaar te maken gehad met corruptie. Volgens directeur Artem Sitnik van het anti-corruptiebureau NABOe neemt de corruptie zelfs weer toe. ''De officials die in 2014 de schrik in de benen kregen na de machtswisseling pakken hun oude gewoontes nu zo langzamerhand weer op.''

Sitnik zei dit gisteren bij de presentatie van een onderzoek onder ondernemers, waaruit blijkt dat 91 procent van hen te maken heeft gehad met corruptie in 2017, evenveel als in 2014. In 2016 werd 'slechts' 81 procent van de ondernemers geconfronteerd met corrupte officials. Vooral hun ervaringen met rechters waren schrikbarend slecht: 74 procent van de ondernemers kreeg te maken met rechters die geld vroegen voor een gunstige beslissing.

Maar ook de Belastingdienst en de Douane scoren slecht in dit onderzoek, want 54 procent van de ondernemers had er problemen mee. Het betekende voor 40 procent dat zij extra kosten voor juridische bijstand moesten maken. Van de ondervraagde ondernemers zei 17 procent te hebben gemerkt dat buitenlandse bedrijven niet met ze in zee willen gaan vanwege de corruptie, terwijl 22 procent van de topmanagers van internationale bedrijven hun activiteiten niet willen uitbreiden om dezelfde reden.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: