donderdag 25 januari 2018

IMF spoort Oekraïne aan om meer haast te maken

Het is nu of nooit voor Oekraïne om er economisch bovenop te komen. Dat heeft algemeen directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de Oekraïense president Petro Porosjenko voorgehouden. De twee spraken elkaar in Davos waar momenteel het World Economic Forum plaats heeft.

Volgens Lagarde moet Oekraïne volop profiteren van de huidige gunstige wereldeconomie, maar ook van de positieve grondhouding die zowel het IMF als andere internationale financiële organisaties als de Wereldbank hebben tegenover het land. "Ik heb aangegeven dat er meer werk gemaakt moet worden van de hervormingen en het verstevigen van de economische groei, zodat de levensstandaard van de Oekraïners op een duurzame manier verbeterd kan worden'', laat Lagarde weten in een persverklaring na afloop van het onderhoud met Porosjenko.

Het IMF is nog altijd bereid om meer geld naar Oekraïne over te maken, maar dan moet de regering wel beter presteren bij onder meer het aanpakken van de grootschalige corruptie. Breekpunt lijkt nu vooral het al dan niet realiseren van een speciale rechtbank voor grote corruptiezaken te worden.

Het IMF zegde in 2014 een steunprogramma van 17,1 miljard dollar toe. De helft van dit bedrag is inmiddels overgemaakt, maar over nieuwe steunbetalingen wordt al maandenlang gesteggeld.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: