vrijdag 26 januari 2018

Onderzoek: in 2050 nog maar 36,4 miljoen inwoners

Er komen steeds minder Oekraïners.
Oekraïne telt in het jaar 2050 mogelijk nog maar 36,4 miljoen inwoners, als de verwachting van het demografisch onderzoeksbureau Wittgenstein uit komt. In september vorig jaar had Oekraïne 42,5 miljoen inwoners volgens het Nationaal Statistisch Bureau. Veel Oekraïners zijn al vertrokken op zoek naar betere leefomstandigheden en die trend zet zich door. In de loop van 2017 nam het aantal Oekraïners af met 140.000. Er werden 243.862 kinderen geboren afgelopen jaar, maar er waren ook 386.505 sterfgevallen. De verhouding is nu 63 geboorten op 100 sterfgevallen.

Oekraïne staat daarin niet alleen, want ook andere Oost-Europese landen verliezen in een rap tempo hun inwoners die op zoek gaan naar een beter leven. Bulgarije, Letland, Moldavië, Oekraïne, Kroatië, Litouwen, Roemenië, Servië, Polen en Hongarije behoren in het oosten van Europa tot de top-tien van landen die 15 procent of meer inwoners kwijt raken in de komende dertig jaar.

Het gaat volgens onderzoeker Tomas Sobotka van Wittgenstein overigens niet alleen om de mensen die in het buitenland beter betaald werk zoeken, maar ook om de terugloop van de aantallen geboorten en de hoge sterftecijfers.

Elf Europese landen raakten al minstens 10 procent van in bevolking kwijt sinds 1989, het jaar waarin de Sovjet-Unie uiteen viel. Dat geldt onder meer voor Bulgarije, Roemenië en Oekraïne. Letland spant echter de kroon met 27 procent minder inwoners, Litouwen verloor 23 procent en Bulgarije en Bosnië-Herzegovina zagen 21 procent van de bevolking vertrekken. ''Het zijn ongekende bevolkingsstromen, zeker in vredestijd'', aldus onderzoeker Sobotka.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: