zaterdag 27 januari 2018

Pools parlement neemt 'anti-Bandera' motie aan

Stepan Bandera.
Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft z'n bezorgdheid uitgesproken over de nieuwe wetgeving die het Poolse parlement - de Sejm - gisteren heeft aangenomen en waarin ''de Oekraïners worden neergezet als criminele nationalisten en collaborateurs van het Derde Rijk''. Gehoopt wordt dat de Senaat - vergelijkbaar met de Nederlandse Eerste Kamer - ''meer wijsheid heeft'' en de visie van de Sejm verwerpt.

Het ministerie noemt het ''een eenzijdige interpretatie van historische gebeurtenissen'', terwijl zowel de Oekraïners als de Polen ''zwaar hebben geleden onder de totalitaire regimes tijdens de Tweede Wereldoorlog, en onzelfzuchtig hebben gevochten voor de bevrijding van hun land''.

De Sejm nam gisteren een voorstel aan van de partij Kukiz'15 waarin de 'ideologie van Bandera' wordt veroordeeld. Het ontkennen van ''de misdaden van de Oekraïense nationalisten en de Oekraïense eenheden die samenwerkten met het Derde Rijk'' moet strafbaar worden, aldus de Sejm.

Stepan Bandera is overigens ook in Oekraïne omstreden. De nationalist voerde het verzet aan tegen het Sovjet-regime, maar werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen gezet door Nazi-Duitsland. Hij werd in 1959 in München vermoord door een KGB-agent. Meer over de nationalisten is hier te lezen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: