maandag 22 januari 2018

'Europese integratie verloopt dit jaar vooral stilletjes'

Minister Ivanna Klimpoesj-Tsintsadze van Europese Integratie meent dat 2018 een cruciaal jaar wordt voor de aansluiting van Oekraïne bij Europa, maar dat de resultaten niet zo opzienbarend zullen zijn als in afgelopen jaar. ''We hebben de totstandkoming van het associatieverdrag gehad, en de visumplicht is afgeschaft. Zulke grote stappen zijn voorlopig niet te verwachten van de Europese Unie. Onze integratie in Europa zal dit jaar vooral stilletjes verlopen'', schrijft Klimpoesj in een opiniestuk dat zaterdag is gepubliceerd in het weekblad De Spiegel.

De minister noemt als één van de belangrijkste taken dit jaar het door het parlement krijgen van een stappenplan voor de uitvoering van een aantal afspraken uit het associatieverdrag. Er moeten stappen gezet worden in het publieke domein, de gezondheidszorg, dierenwelzijn, milieu, de financiële dienstverlening, post- en pakketbezorging en de scheepvaart. Er moet nieuwe wetgeving komen voor onder meer het transport van gevaarlijke stoffen.

Klimpoesj noemt in het bijzonder de verbeteringen die de overheidscontrole op de voedselveiligheid behoeven, zoals het gebruik van etiketten met correcte informatie voor de consument en regels voor het verpakken van voedsel.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: