woensdag 31 januari 2018

Video: Slag om Kroeti voor Oekraïne's onafhankelijkheid honderd jaar geleden

De Slag om Kroeti werd weliswaar verloren, maar het was wel een bijzonder in die zin dat het voor het eerst was dat Oekraïners voor hun eigen onafhankelijke staat vochten, los van het overheersende Rusland. Daarom wordt de Slag om Kroeti, maandag precies honderd jaar geleden, nu in één adem genoemd met de Majdan-revolutie in de winter van 2013-'14 en de daarop volgende strijd tegen de pro-Russische rebellen.

De jonge Oekraïense studenten die destijds bij Kroeti streden, worden inmiddels de eerste cyborgs genoemd. De benaming 'cyborgs' geldt voor de soldaten die maandenlang op heroïeke wijze het vliegveld bij de stad Donetsk hebben verdedigd. Afgelopen december kwam de film Cyborgs uit en er is ook een film in aantocht over de Slag om Kroeti. Die moet eind dit jaar in de bioscopen te zien zijn. Zondag werd de filmtrailer al vrijgegeven.

Wat was er precies aan de hand, honderd jaar geleden? Het bolsjewistische Rusland begon op 7 januari 1918 een militair offensief tegen het opstandige Oekraïne. Halverwege de maand had het Rode Leger al veel terrein gewonnen en rukte het op naar Kyiv. Daar riep de Centrale Rada op 22 januari de onafhankelijke Volksrepubliek Oekraïne uit.

Na de inname van Poltava ging het 1e Revolutionaire Legerkorps naar het westen en het 2e Revolutionaire Legerkorps trok van Gomel naar Bachmatsj. Aan Oekraïense zijde was de 1e Militaire School van Averki Hontsjarenko het meest gevechtsgereed. Van 25 tot 27 januari verdedigden zij samen met andere militaire eenheden en vrijwilligers op heroïsche wijze de spoorweg bij Bachmatsj in de provincie Tsjernihiv. Omdat zij ingesloten dreigden te worden, besloten ze zich terug te trekken op het spoorwegstation van Kroeti.

Op 28 januari kwamen de beide Sovjetlegers samen in Bachmatsj. Onder leiding van Michail Moeravjov trokken ze op richting Kyiv, maar ze werden tegengehouden door Oekraïense troepen bij Kroeti. De jonge militaire kadetten, studenten en vrijwilligers kregen de steun van de Vrije Kozakken uit Nizhin.

Ze hadden amper fatsoenlijke wapens, maar dat kon ze niet tegenhouden. Op 29 januari gingen 520 Oekraïense soldaten en studenten de strijd aan bij het station met tienmaal zoveel Russische soldaten. De Oekraïners hadden zestien machinegeweren en een kanon, de Russen gepantserde treinen en artilleriegeschut. T

och wisten de Oekraïense troepen onder aanvoering van Averki Hontsjarenko tot aan het invallen van de duisternis stand te houden. Ze besloten zich vervolgens terug te trekken richting Kyiv, maar niet nadat ze de spoorweg onklaar hadden gemaakt. Een groep van 27 studenten verdwaalde en keerde terug naar Kroeti, waar de bolsjewieken inmiddels de baas waren. Ze werden mishandeld en vervolgens doodgeschoten. Er zijn verschillende aannames van het aantal gedode Oekraïense soldaten, variërend van 70 tot 100. Het Sovjetleger verloor bijna 300 manschappen.

Bronnen: Ukrinform, YouTube

Geen opmerkingen: