zondag 14 januari 2018

Jatsenjoek in opspraak door lucratieve deal Espreso

Arseni Jatsenjoek.
Oud-premier Arseni Jatsenjoek en Inna Avakova, de echtgenote van minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken, hebben flink geld verdiend aan de verkoop van hun aandelen in de tv-zender Espreso aan het Amerikaanse bedrijf Athmosphere Entertainment van Ivan Zhevago, de zoon van de Oekraïense oligarch en parlementslid Kostjantin Zhevago.

Espreso ontstond eind 2013 tijdens de Majdan-opstand waarvan live televisiebeelden werden uitgezonden. Volgens het kritische parlementslid Sergei Lesjenko kocht Jatsenjoek 30 procent van de aandelen voor 120.000 euro - ''Een schijntje, zelfs voor een kleine tv-zender, aldus Lesjenko - en verkocht hij ze een half jaar voor 1,2 miljoen euro aan Zhevago. ''Tienmaal zoveel, en dat in zo'n korte tijd'', constateert Lesjenko, die inmiddels het anti-corruptiebureau NABOe heeft gevraagd om er eens kritisch naar te kijken.

Maar volgens Jatsenjoek's partijgenoot Mikola Kniazhitski kocht de oud-premier zijn aandelen in Espreso al in 2013, en toen was de zender niet meer waard dan die 120.000 euro. "We zijn destijds deze aankoopprijs overeen gekomen met Jatsenjoek en met Avakova.'' Kniazhitski was mede-oprichter van de zender, net als zijn echtgenote Larisa die ook 22,5 procent van de aandelen bezit.

Volgens Jatsenjoek's woordvoerster Olga Lappo betaalt de politicus netjes belasting 205.000 euro over de winst die hij met de verkoop van zijn aandelen heeft gemaakt. Inna Avakov verkocht haar 40 procent in Espreso voor 1,6 miljoen euro aan Atmosphere Entertainment. Zij zou daarover 263.000 euro belasting betalen.

Corruptiebestrijders zetten grote vraagtekens bij de gang van zaken rond de Espreso-aandelen. "Als je aandelen koopt voor 1 hrivna en je verkoopt ze vervolgens met 9 hrivna winst, dan is dat niet in de haak. Overal in de wereld noemen ze dat corruptie'', zegt Oleksa Shalajski, hoofd van het anti-corrupieproject Nashi Hroshi.

Olena Shtsjerban, hoofd juridische zaken van het Nationaal Anti-Corruptie Actie Centrum, meent dat hier sprake is van witwassen van illegaal verkregen geld. Zij zou het goed vinden als ook de Staatsdienst voor Financieel Onderzoek er naar gaat kijken. ''Het is echter wel een probleem dat deze dienst wordt geleid door Ihor Tsjerkasi, die nauw verbonden is met Jatsenjoek's Volksfront.''

Jatsenjoek en Avakova zijn niet de enigen die recentelijk in opspraak zijn geraakt door hun financiële handel en wandel. De echtgenote van burgemeester Andri Sadovi van Lviv, tevens leider van de partij Zelfhulp, verkocht in 2012 3 procent van de aandelen van de lokale televisie- en radiozender Lux voor 106.000 euro. Een jaar later toonde het echtpaar Sadovi trots hun luxueuze woning. Het is onduidelijk waar het geld vandaan kwam.

Oleh Liasjko, de leider van de Radicale Partij, wist daar wel wat op te vinden. Hij liet in oktober weten dat hij 18.000 euro had gewonnen met drie prijzen in een loterij. Premier Volodimir Hrojsman verkocht in de afgelopen twee jaar onroerend goed aan zijn vrouw volgens het staatsregister waarin alle inkomsten en bezittingen van overheidsbestuurders vermeld staan. Eind december deed hij voor 287.000 euro zaken met het bedrijf Magigrand, dat voor 80 procent in handen is van zijn echtgenote Olena.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: