zondag 28 januari 2018

Onderzoek: nieuwsmedia moeten beter werk leveren

Het Amerikaanse agentschap voor internationale ontwikkeling USAID heeft onderzoek gedaan naar de beleving die de Oekraïners hebben bij de berichtgeving van hun media. Daarbij is gebleken dat zij betere en meer betrouwbare berichtgeving willen over de hervormingen die de regering doorvoert.
Ze zijn vooral ontevreden over de manier waarop ze door de media worden geïnformeerd over de veranderingen in de gezondheidszorg. Van alle ondervraagden in dit onderzoek blijkt 54 procent ontevreden en vindt 36 procent dat er wel voldoende informatie wordt gegeven. De overige 9 procent heeft er geen mening over. 

Over de landhervorming - het vrijgeven van de verkoop van landbouwgrond - wordt ook volgens 54 procent te weinig informatie gegeven. Hier is 32 procent wel tevreden. De veranderingen in het pensioenstelsel worden volgens 50 procent onvoldoende belicht, terwijl 36 procent wel tevreden is over de informatie. Ook de berichtgeving over de hervormingen in de energiesector wordt door 50 procent van de Oekraïners onvoldoende gevonden, terwijl 35 procent die wel kan waarderen. Tenslotte de bestuurlijke decentralisatie: hier is 46 procent tevreden over de berichtgeving en 41 procent ontevreden.

iIn het onderzoek is ook gevraagd aan de deelnemers of ze in de afgelopen 30 dagen over deze onderwerpen via de media iets hebben vernomen. De pensioenhervorming blijkt bij 61 procent binnen te zijn gekomen, de veranderingen in de gezondheidszorg bij 49 procent, de landhervorming 43 procent en de bestuurlijke decentralisatie bij 40 procent.

Driekwart van de ondervraagden blijkt z'n informatie via de nationale televisiezenders te krijgen, een kwart via de nationale nieuwssites. Daarna volgen de lokale en regionale tv-zenders met 17 à 18 procent en de regionale nieuwssites met 10 procent. Kranten, zowel regionaal als landelijk, zijn goed voor zo'n 12 procent. Tenslotte krijgt 3 procent zijn of haar informatie over deze belangrijke nieuwsonderwerpen via de sociale media.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: