maandag 29 januari 2018

'Manafort had eigen schaduwregering in Oekraïne'

Paul Manafort. Foto: Twitter.com
De in opspraak geraakte Amerikaanse politiek adviseur Paul Manafort had volgens zijn voormalige assistent Ricky Gates een enorme invloed op de Oekraïense regering ten tijde van het presidentschap van Viktor Janoekovitsj. ''Paul had een eigen schaduwregering gevormd... Op elk ministerie had hij een eigen man zitten'', zegt hij in een interview dat nog moet verschijnen in het Atlantic Magazine.

Manafort kreeg grote geldsommen van Janoekovitsj voor zijn werk als politiek adviseur. Het geld kwam van de 'familie' van de toenmalige president. Met 'familie' worden de mensen aangeduid die van hem profiteerden en die Janoekovitsj daarom steunden.

Manafort lobbyde in het verleden voor controversiële buitenlandse leiders als de Filippijnse president Ferdinand Marco, president Sese Mobutu van Congo en de Angolese guerillaleider Jonas Savimbu. Het ging vorig jaar mis voor Manafort toen hij in verband werd gebracht met de veronderstelde Russische invloed op de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. De FBI doet daar nu onderzoek naar, evenals naar mogelijke criminele zakelijke transacties tijdens zijn lobby-activiteiten voor Oekraïne.

Bronnen: Interfax, Wikipedia

Geen opmerkingen: