zaterdag 20 januari 2018

'Trump wil overleg Minsk verruilen voor Alma-Ata'

De Amerikaanse president Donald Trump vindt dat het vredesoverleg over het conflict in Oost-Oekraïne nieuw leven moet worden ingeblazen. En dat niet langer in de Wit-Russische hoofdstad Minsk, maar wellicht in Alma-Ata. Dit nieuws komt niet direct van Trump zelf, maar van president Nursultan Nazarbajev van Kazachstan die er met Trump over sprak.

''Minsk-1 is een doodlopende straat, we moeten een Minsk-2 hebben. Laten we het overleg op pakken in Kazachstan'', zou Trump tegen Nazarbajev hebben gezegd. Ze zouden het ook hebben gehad over het sturen van blauwhelmen naar de Donbas, wat beiden noodzakelijk achten om het oorlogsgeweld daar te stoppen.

De Wit-Russische minister van Buitenlandse Zaken Vladimir Makei vindt het maar onzin om het vredesoverleg te verplaatsen. ''Dat lost niets op, al worden de onderhandelingen verplaatst naar de Zuidpool. Het belangrijkste is dat alle partijen, ook de partijen die nu niet mee praten, de wil tonen om een einde te maken aan dit bloedbad.''

Ook woordvoerder Dmitri Peskov van de Russische president Vladimir Poetin reageert afwijzend op het voorstel om het vredesoverleg te verplaatsten naar Alma-Ata. ''Het is een binnenlands conflict'', benadrukt Peskov de Russische opstelling nog maar eens. ''Het is belangrijk dat de regering in Kyiv gaat praten met die van de niet-erkende republieken.''

De Oekraïense president Petro Porosjenko gaat volgende week naar het World Economic Forum in Davos. Hij heeft daar een twintigtal ontmoetingen gepland, onder meer met de Amerikaanse president Trump.

Bronnen: 112.ua, Unian

Geen opmerkingen: