dinsdag 23 januari 2018

Oekraïense kiezer snakt naar een nieuwkomer

Joelia Timosjenko staat in een opiniepeiling van de Stichting voor Democratische Initiatieven en het Razoemkov Center net iets voor op president Petro Porosjenko. Zouden er nu presidentsverkiezingen zijn - in plaats van in maart volgend jaar - dan zou de leider van de Moederlandpartij 12,1 procent van de kiezers achter zich krijgen en 10,2 procent zou voor de zittende president kiezen. Het heeft iets van stuivertje wisselen, want het tweetal ontloopt elkaar weinig en mag zich in een wisselende belangstelling van de kiezers verheugen.

Opvallend is dat veel van die kiezers kiezen voor 'de grote onbekende' - een nieuwkomer in het politieke bedrijf waar 15,9 procent wel op wil stemmen. Het geeft wel aan dat ze genoeg hebben van de 'oude' politiek en een groot verlangen is naar vernieuwing, iemand die nog niet besmet is met het corruptievirus en die het land er definitief bovenop kan helpen.

Zo iemand zou Svjatoslav Vakartsjoek kunnen zijn. De 42-jarige leadzanger van de populaire band Okean Elzy bemoeide zich actief met de Oranjerevolutie en was daarna even parlementslid, maar hield het al snel voor gezien. In augustus gaf hij nog te kennen geen politieke aspiraties meer te koesteren, maar desondanks zien velen hem wel als hun nieuwe president.

Na Timosjenko en Porosjenko volgen eerst Anatoli Hritsenko (Burgerpositie) met 7,8 procent en Vadim Rabinovitsj (Voor het Leven) met 7,7 procent. Oleh Liasjko (Radicale Partij) komt uit op 6 procent en Joeri Bojko (Oppositieblok) op 5,2 procent. Oleh Tiahnibok (Svoboda) krijgt 2,9 procent achter zich, oud-premier Arseni Jatsenjoek (Volksfront) 1 procent en Nadia Savtsjenko 1,1 procent.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: