dinsdag 16 januari 2018

'Opmerking van Lavrov is volstrekt absurd'


De voormalige Amerikaanse ambassadeur Steven Pifer.
De voormalige Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne Steven Pifer noemt de bewering dat Oekraïne het Verdrag van Boedapest heeft geschonden ''volstrekt absurd''. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei gisteren dat zijn land zich aan het verdrag uit 1994 heeft gehouden, maar Oekraïne niet omdat het land sinds februari 2014 wordt geleid door wat ze in het Kremlin 'een fascistische junta' noemen. ''Het Verdrag van Boedapest verplicht Moskou om geen dreigementen of geweld - niet enkel kernwapens - te gebruiken tegenover Oekraïne. Lavrov is geen domkop, hij weet dit maar al te goed'', reageert Pifer op Twitter.

Ook de Oekraïense onderhandelaar in de werkgroep voor veiligheidskwesties van met overleg in Minsk reageert verontwaardigd op Lavrov's opmerking. Voormalig premier Jevhen Matsjoek wijst er eveneens op dat de Russische minister van Buitenlandse Zaken negeert dat in het verdrag niet uitdrukkelijk sprake is van nucleaire dreiging.

''Lavrov bedriegt journalisten op een schandalige manier, in de hoop dat niemand kijkt naar wat er precies in de verdragstekst staat. In artikel 2 staat uitdrukkelijk vermeld ''dat geen enkel wapen ooit wordt ingezet tegen Oekraïne'', citeert Martsjoek die verdragstekst op zijn Facebookpagina.

Bronnen: 112.ua, Interfax

Geen opmerkingen: