donderdag 18 januari 2018

'Russische helikopters haalden Janoekovitsj op'

Drie Russische helikopters hebben in februari 2014 de toenmalige president Viktor Janoekovitsj, diens familie en lijfwachten opgehaald uit de Oekraïense provincie Zaporizja. Dat heeft zijn voormalige lijfwacht Viktor Riznitsjenko vanmorgen gezegd tijdens een verhoor dat onderdeel uitmaakt van het proces wegens hoogverraad tegen Janoekovitsj.

Op 21 februari 2014 reisde Janoekovitsj, zijn familie en lijfwachten in twee helikopters vanaf het landgoed Mezhihirja bij Kyiv naar Charkiv, vanwaar ze in twee Falkon vliegtuigen op weg gingen naar een onbekende bestemming. Op last van Oleksandr Toertsjinov, de huidige chef van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad, moesten de vliegtuigen terugkeren naar Charkiv.

Ze landden evenwel in Donetsk en vandaar gingen Janoekovitsj en zijn lijfwachten per auto op weg naar de Krim. Bij de plaats Berdjansk in de provincie Zaporizja reden ze een weiland op. ''En meteen landden drie Mi-8 helikopters. Er waren rode sterren op geschilderd. De piloten waren in militair uniform, maar zonder herkenningstekens. Ik denk dat het Russische helikopters waren'', aldus Riznitsjenko die dus wel een slag om de arm hield.

De helikopters landden op 23 februari bij de Russische stad Anapa, waarna Janoekovitsj per vliegtuig naar de Krim reisde. Daar werd hij naar de haven van Jalta gebracht, naar de haven van de Russische Zwarte Zeevloot. Vandaar reisde Janoekovitsj weer naar Rusland waar hij, voor zover bekend, nog altijd verblijft.

Ex-lijfwacht Rizitsjenko verklaarde ook ''voor zover ik weet'' dat er geen sprake is geweest van levensbedreigende aanvallen op Janoekovitsj in februari 2014.


De onderstaande videobeelden zijn afkomstig van bewakingscamera's bij het landgoed van Janoekovitsj. Ze geven weer hoe Janoekovitsj zich op de avond van 21 februari uit de voeten maakte.

Bronnen: Ukrainian News, YouTube

Geen opmerkingen: