vrijdag 19 januari 2018

Rusland reageert woedend op Reïntegratiewet

Rusland heeft woedend gereageerd op het aannemen van de Reïntegratiewet voor de Donbas door het Oekraïense parlement. Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de wet waarin Rusland nadrukkelijk als 'agressor' wordt benoemd ''voorbereidingen voor een nieuwe oorlog''. Het grootste Russische bezwaar tegen de wet is dat daarin niet meer wordt gesproken over een 'anti-terroristische operatie' (ATO), maar van een oorlogssituatie waarbij niet alleen het leger maar ook alle andere veiligheidsdiensten onder één commando komen: de president.

''Petro Porosjenko onbeperkte, in feite bijna dictatoriale bevoegdheden om dissidente en ontevreden geluiden meteen te smoren. Dit kan niet anders betekenen dan dat Oekraïne zich voorbereidt op een nieuwe oorlog'', aldus het Russische ministerie.

Dat Rusland de schuld krijgt van alles wat zich de afgelopen vier jaar heeft afgespeeld in het oosten van Oekraïne betekent volgens het ministerie ''dat Kyiv daarmee alle verantwoordelijkheid van zich afschuift voor de vernielingen en de ontberingen die de bevolking moet ondergaan door de onredelijke opstelling van de Oekraïense autoriteiten''.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: