dinsdag 30 januari 2018

'Burgerwacht Nationanalni Droezhini krijgt geen overheidsmandaat'

De burgerwacht Natsionalni Droezhini.
De burgerwacht van het ultra-rechtse Nationaal Korps mag onder leiding van en samen met de politie en de Nationale Garde de openbare orde handhaven, maar de 600 leden van deze Natsionalni Droehzini (Nationale Militie) mogen niet op eigen houtje gaan opereren en zeker geen wapens dragen. ''Ze hebben dezelfde rechten en plichten als elke andere burger'', zegt Ivan Vartsjenko die adviseur is van minister Arsen Avakov van Binnenlandse zaken.

Vartsjenko zegt in een interview met Hromadske Radio dat iedere burger het recht heeft om in te grijpen als er dingen in de openbare ruimte gebeuren die niet door de beugel kunnen. Maar de leden van de Nationalni Droezhini mogen, net zomin als iedere andere burger dat mag, iemand om z'n identificatiebewijs te vragen of zomaar een automobilist laten stoppen en een zoekactie beginnen.

De 600 geuniformeerde leden van de Nationanalni Droezhini werden zondag plechtig geïnstalleerd, waarbij ze een eed aflegden. Zij zien voor zichzelf een taak weggelegd om de handel in drugs en illegale drank een halt toe te roepen en te zorgen voor meer veiligheid op straat in de hoofdstad. Deze burgerwacht wordt geleid door Andri Biletski, parlementslid voor het Nationaal Korps, politieman in de rang van luitenant-kolonel en voormalig commandant van het Azov-bataljon.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: