woensdag 24 januari 2018

Raad van Europa waarschuwt Rusland om mensenrechten Krim en Donbas

Raad van Europa.
De parlementaire vergadering van de Raad van Europa heeft een resolutie aangenomen waarin Rusland wordt opgedragen om de mensenrechten te respecteren op de door dit land geannexeerde Krim en in de door Rusland aangestuurde bezette gebieden van Oost-Oekraïne. Gisteren nog waarschuwde Irina Herasjtsjenko, de vicevoorzitter van het Oekraïense parlement, had gewaarschuwd dat de Raad van Europa medeverantwoordelijk wordt voor schendingen van de mensenrechten als Rusland terug mag keren als volwaardig lid.

Twee Russische parlementsleden deden vanmorgen nog wel een poging om de Raad van Europa af te houden van het aannemen van de resolutie, maar dat lukte ze niet. Dit tot grote vreugde van Dmitro Koeleba, de permanente vertegenwoordiger van Oekraïne bij de Raad van Europa. Hij noemt het vooral belangrijk dat Rusland in de resolutie wordt opgeroepen om af te zien van pogingen om de samenstelling van de bevolking van de Krim te wijzigen door pro-Oekraïense inwoners en Krimtataren weg te pesten van het schiereiland.

In de resolutie wordt Oekraïne opgeroepen om het Verdrag van Rome te ondertekenen. Daarin is vastgelegd hoe landen met elkaars wetgeving om dienen te gaan. Koeleba is ook hier blij mee, omdat dit verdrag ook helpt bij het aanpakken van wat hij omschrijft als ''de Russische agressie jegens Oekraïne''.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: