maandag 15 januari 2018

IMF wijst wetsvoorstel anti-corruptierechtbank af

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vindt dat het wetsvoorstel dat president Petro Porosjenko bij het parlement heeft neergelegd voor een speciale rechtbank voor grote corruptiezaken niet overeen komt met wat eerder is afgesproken. ''We zagen het voorstel aanvankelijk als een stap in de goede richting, maar inmiddels is duidelijk dat het niet strookt met wat we met de Oekraïense regering hebben afgesproken'', schrijft de Nederlander Ron van Rooden, chef de mission van het IMF in Oekraïne.

Volgens Van Rooden komt het voorstel ook niet tegemoet aan de eerdere bezwaren van de Commissie van Venetië (de Europese Commissie voor Democratie door Recht). Het betreft dan met name de selectie van de rechters die afbreuk zal doen aan wat een onafhankelijk opererende rechtbank zou moeten zijn. Het door Porosjenko ingediende wetsvorstel ''opent de weg naar verder uitstel van de vorming van een anti-corruptierechtbank. De jurisdictie van de rechtbank is inadequaat en en biedt ontsnappingsmogelijkheden voor bepaalde topofficials''.

Vanmorgen nog meldde het kantoor van de president nog juichend dat de Commissie van Venetië volledig achter het wetsvoorstel voor de anti-corruptierechtbank zou staan. De brief van het IMF was toen al lang en breed binnen, want Van Rooden schreef die afgelopen donderdag. In de loop van maandag bevestigde ''een van de ministeries'' aan de Financial Times dat het IMF Porosjenko's wetsvoorstel afkeurt.

Bronnen: Financial Times, Interfax

Geen opmerkingen: