vrijdag 20 oktober 2017

Saaksasjvili roept op tot nieuwe betoging zondag

Micheil Saakasjvili heeft voor zondag opgeroepen tot een nieuwe demonstratie tegen de regering-Porosjenko. Na de teleurstellend verlopen betoging van afgelopen dinsdag met een opkomst die maar een derde was van de gehoopte 15.000 mensen wil de ex-gouverneur van de provincie Odesa en nieuwe poging wagen om de regering tot meer hervormingen te brengen.

Saakasjvili heeft in ieder geval een groep van 200 betogers nog altijd achter zich staan. Zij zetten dinsdagavond een tentenkampje op bij het parlementsgebouw, met de bedoeling pas weg te gaan als aan hun eisen is voldaan. Dat kan nog wel even duren, want het parlement begint pas op dinsdag 7 november aan een nieuwe vergaderronde.

Het parlement nam gistermiddag twee wetten aan om een einde te maken aan de eigen onschendbaarheid. Dat is alvast een succesje voor de betogers. Een parlementsvoorstel om de Kieswet zodanig aan te passen dat voortaan alleen met open kieslijsten wordt gewerkt, haalde het echter niet. Er is ook nog geen zicht op wanneer er speciale anti-corruptierechtbanken worden opgezet.

Bronnen: Unian, RFE/RL

Geen opmerkingen: