zondag 22 oktober 2017

OVSE uit bezorgdheid om persvrijheid in Oekraïne

De speciale vertegenwoordiger van de OVSE voor de persvrijheid Harlem Désir heeft de Oekraïense regering gevraagd om meer te doen zodat journalisten hun werk ongehinderd kunnen doen. ''Er is veel mis met hun veiligheid en ik raad de autoriteiten dringend aan om meer werk te maken van het opsporen en straffen van iedereen die journalisten aanvalt.

Journalisten moeten hun werk kunnen doen zonder angst voor geweld en intimidatie'', zei Désir vrijdag toen hij op werkbezoek was in Kyiv en daar sprak met minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken en vertegenwoordigers van diverse organisaties en Oekraïense media.

Désir gaf aan dat hij de gevangenschap van de Oekraïense journalisten Roman Soesjtsjenko (gearresteerd in Moskou) Mikola Semena (onlangs veroordeeld op de Krim), Stanislav Asejev (gevangen in Donetsk) en de ontwikkelingen rond de nieuwssite Strana.ua nauwlettend volgt. De OVSE'er sprak in Kyiv met Angela Soesjtsjenko, de echtgenote van de in Moskou gearresteerde journalist. Hij verzekerde haar dat hij zich blijft inzetten voor zijn vrijlating.

Désir sprak ook zijn bezorgdheid uit over het lot van de journalisten Narzoello Achoenjonov en Fikret Hoesejnli die recentelijk zijn opgepakt op verzoek van respectievelijk Oezbekistan en Azerbeidzjan. Hij vroeg de Oekraïense autoriteiten om dit tweetal niet uit te leveren, omdat ze het risico lopen om vervolgd te worden voor hun kritische berichtgeving.


Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: