maandag 16 oktober 2017

Hongarije wil Oekraïne straffen met opzeggen associatieverdrag

Hongarije wil dat de Europese Unie het associatieverdrag opzegt omdat Oekraïne zich niet aan de afspraken houdt. In het verdrag zijn tal van afspraken vastgelegd om de situatie in Oekraïne te verbeteren, maar de Hongaarse minister Peter Szijarto van Buitenlandse Zaken vindt dat het land met het verplicht stellen van de Oekraïense taal op alle scholen die afspraken met voeten heeft getreden.

Hij noemde het vanmiddag, voorafgaand aan een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van alle EU-landen tegenover journalisten ''een brute schending van de mensenrechten'', waarbij hij natuurlijk specifiek doelde op de scholen van de etnische Hongaren net over de Hongaarse grens waar volgens zijn Oekraïense ambtgenoot Pavlo Klimkin driekwart van de jongeren geen woord Oekraïens spreekt.

Szijarto vindt het onverteerbaar dat kinderen vanaf tien jaar niet in hun moedertaal - het Hongaars - onderwijs krijgen, maar in het Oekraïens. Waarbij ze overigens ook in de Hongaarse taal onderwezen mogen worden, maar dat laat de minister liefst ongenoemd. Hij wil deze ''schending van de mensenrechten'' aan de orde stellen tijdens de eerstvolgende vergadering van de Europese Commissie met 'nabuurland' Oekraïne in december. Daar moet Oekraïne op z'n minst op de vingers worden getikt.

De hele kwestie wordt zo steeds verder opgeklopt. Afgelopen zaterdag was er een, overigens zeer bescheiden, demonstratie van de Hongaarse radicale oppositiepartij Jobbik waar werd geroepen om autonomie - lees: afscheiding - van het deel van Oekraïne dat tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog bij Hongarije hoorde en waar 150.000 etnische Hongaren wonen.

De Poolse regering heeft vanmiddag in een verklaring opgeroepen tot een vergelijk tussen beide buurlanden. Van opzegging van het associatieverdrag en het daarmee verbonden vrijhandelsverdrag kan volgens Polen geen sprake zijn.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: