zondag 29 oktober 2017

Russische presidentskandidate Sobtsjak wil referendum op de Krim over doen

De Russische tv-presentatrice Ksenia Sobtsjak vindt dat er op de Krim een nieuw referendum moet komen over de vraag of het schiereiland bij Rusland wil horen of juist niet. Sobtsjak besloot onlangs dat zij volgend jaar mee wil doen aan de presidentsverkiezingen in haar land. Zij staat op het standpunt dat de annexatie van de Krim in maart 2014 onrechtmatig was, zodat de bevolking een nieuwe kans moet krijgen om zich uit te spreken.

''Rusland heeft de internationale regels geschonden en dat is geen goed uitgangspunt geweest. Er wonen veel etnische Russen op de Krim en die mogen wij niet gebruiken als geopolitieke pionnen'', zei Sobtsjak vrijdag op een persconferentie. Een nieuw, eerlijk referendum betekent een nieuwe start en mogelijk erkenning van de Russische annexatie van de Krim elders in de wereld. Het kan ook een einde betekenen van de economische sancties tegen Rusland.

Sobtsjak wil geen campagne gaan voeren voor het presidentschap op de Krim. Zij vindt dat onjuist. ''Uitgaande van de internationale regels is de Krim nog altijd van Oekraïne, niet van Rusland.''

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: