dinsdag 24 oktober 2017

Update: geen vluchtelingenstatus Saakasjvili

De sinds juli van dit jaar stateloze Micheil Saakasjvili krijgt geen vluchtelingenstatus in Oekraïne. De Migratiedienst heeft zijn aanvraag afgewezen. Dat heeft procureur-generaal Joeri Loetsenko vanmiddag gezegd. ''Dit houdt in dat hij als stateloos persoon geen bijzondere omstandigheden aanvoeren die voorkomen dat hij het land wordt uitgezet of dat hij wordt uitgeleverd.''

De voormalige Georgische president werd in mei 2015 Oekraïens staatsburger zodat hij - op verzoek van president Petro Porosjenko - gouverneur van de provincie Odesa kon worden. Inmiddels zijn de twee geen vrienden meer, maar gezworen vijanden. Porosjenko nam Saakasjvili in juli dit jaar zijn Oekraïense staatsburgerschap af toen die in het buitenland verbleef.

Saakasjvili wist zonder geldig paspoort het land weer in te komen. Sindsdien laat hij niets na om Porosjenko in een kwaad daglicht te stellen. Saakasjili raakte zijn Georgische paspoort kwijt toen hij Oekraïner werd. In zijn voormalige vaderland wacht hem een jarenlange gevangenisstraf wegens machtsmisbruik als president. Georgië heeft een uitleveringsverzoek ingediend bij Oekraïne.

Eind van de middag arriveerde Saakasjvili in het tentenkamp bij het parlementsgebouw. Naar eigen zeggen om het protest tegen de regering verder vorm te geven, maar mogelijk ook omdat hij zich er veilig voelt tussen de 150 tot 200 betogers die in meerderheid deel uitmaken van het vrijwillgersbataljon Donbas. Saakasjvili heeft daar nu een eigen tent tot zijn beschikking. Niemand mag er in de buurt komen; er staan bewakers bij de ingang.

Bronnen: Ukrinform, 112.ua

Geen opmerkingen: