zaterdag 28 oktober 2017

Amesty: Oemerov en Tsjigoz moeten vrij zijn om naar Krim terug te gaan

De prominente Krimtataren Imi Oemerov en Achtem Tsjigoz moeten terug kunnen keren naar de door Rusland geannexeerde Krim, als ze dat willen. Amnesty International dringt daar op aan, maar de Russische autoriteiten hebben het tweetal niet alleen tot gevangenisstraffen van respectievelijk twee en acht jaar in een strafkamp veroordeeld vanwege separatisme, maar hebben ze ook een verbod opgelegd om terug te keren naar de Krim.

Eergisteren werd bekend dat Oemerov en Tsjigoz werden vrijgelaten. Ze reisden via Ankara naar Oekraïne, waar ze gistermiddag arriveerden. Beide vooraanstaande leden van de Mejis, de raadgevende vergadering van de Krimtataren, zijn vrij om te gaan en te staan waar ze maar willen, als het maar niet naar het schiereiland is. Amnesty vindt dat onjuist en verwacht van Rusland dat niet alleen dat ze terug mogen naar de Krim én dat ze daar niet monddood worden gemaakt.

Oemerov maakte gistermiddag meteen na zijn aankomst in Kyiv al duidelijk dat hij terug wil naar de Krim. In Rusland werd hij onder druk gezet om per brief gratie te vragen aan president Vladimir Poetin, maar dat zou hij geweigerd hebben. ''Ik heb niets ondertekend, en ook niets te horen gekregen over beperkingen als een verbod om naar de Krim terug te gaan. Ik ga zeker terug."

Bronnen: Ukrinform, Unian

Geen opmerkingen: