dinsdag 24 oktober 2017

Hoogste baas OM: 'Betogers zijn uit op staatsgreep'

Procureur-generaal Joeri Loetsenko beschuldigt de betogers bij het parlementsgebouw ervan dat zij een staatsgreep willen plegen en vanuit het buitenland gefinancierd worden. ''Ik ga dat nog bewijzen'', zei Loetsenko op een bijeenkomst over regionale ontwikkeling in Kyiv. Met de betogers doelde hij op de groep van 150 tot 200 mensen, vooral deel uitmakend van de vrijwilligersbrigade Donbas. Zij bivakkeren al een week in tenten bij het parlementsgebouw.

Volgens Loetsenko zijn er automatische geweren met afgezaagd loop en de nodige munitie aangeschaft door de betogers. Dat zou er op duiden dat zij met geweld de macht willen grijpen. ''Het zijn geen gewone doorsnee burgers, maar ingehuurde stateloze lieden, zoals Micheil Saakasjvili die er als gouverneur van Odesa in slaagde om twintig Georgiërs aan een verblijfsvergunning te helpen. Inmiddels zien we her en der in het land daar de resultaten van.''

Het is hetzelfde geluid dat president Petro Porosjenko ook al liet horen, namelijk dat het de betogers niet gaat om het inwilligen van hun hervormingseisen, maar dat ze de macht willen grijpen. Maar ook Porosjenko voerde daarbij geen enkel bewijs aan.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: