zondag 15 oktober 2017

'Open kieslijsten nodig om oligarchen aan te pakken'

Pas als de politieke partijen verplicht worden om met 'open' kieslijsten te werken, gaat het lukken om de invloed van de oligarchen terug te dringen. Directeur Vitali Sjaboenin van het Anti-corruptie Centrum zegt dit in een interview met tv-zender ZIK. Hervormingsgezinde politici proberen de Kieswet in die zin aangepast te krijgen.

Nu is het nog praktijk dat kiezers alleen de lijsttrekker van een politieke partij te zien krijgen, terwijl de andere kandidaten voor een parlementszetel onbekend blijven. Dat leidt er toe dat allerlei lieden in het parlement komen die de kiezer daar helemaal niet wil zien.

Als voorbeelden noemde Sjaboenin de parlementsleden Rozenblat en Poljakov die betrokken waren bij het toedekken van het illegaal delven van het kostbare amber. Een poging om ze hun parlementaire immuniteit af te nemen faalde, terwijl heel Oekraïne de video had kunnen zien waarop ze bespraken wie ze zouden moeten omkopen. ''Ook Hranovski en Kononenko zouden nooit in het parlement zijn gekomen als de kiezer had geweten dat ze een kieslijst stonden.''

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: