vrijdag 27 oktober 2017

Peiling: 92 procent noemt zich etnische Oekraïner

Maar liefst 92 procent van alle Oekraïners beschouwt zichzelf als een echte, etnische Oekraïner. De mensen die zichzelf een etnische Rus vinden, vormen een kleine minderheid van 5,5 procent van de bevolking. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het Gorshenin Instituut. De inwoners van de bezette gebieden zijn bij deze peiling niet meegenomen. Was dat wel het geval, dan zou het percentage flink hoger uitvallen, omdat daar in de Donbas veel etnische Russen wonen.

Het percentage etnische Oekraïners is met 98,3 procent het hoogst in de westelijke provincies. In het noorden van het land gaat het om 94,8 procent en in het midden om 94,2 procent. In het zuiden en oosten beschouwt zich respectievelijk 87,5 en 84,6 procent als etnische Oekraïner. Ten tijde van de laatste volkstelling in 2001 noemde 77,8 procent zich etnische Oekraïner en 17,3 procent noemde zich een etnische Rus.

De vandaag gepubliceerde peiling wijst uit dat 55 procent van de etnische Russen zichzelf wel ziet als inwoner van Oekraïne. Een kwart noemt zichzelf inwoner van de voormalige Sovjet-Unie. Deze groep woont in het oosten van het land en is 60-plusser. Van alle ondervraagden zegt 60 procent Oekraïens te spreken, terwijl 37 procent Russisch spreekt. Ook hier geldt weer dat de overwegend Russischtaligen in de bezette gebieden niet zijn meegenomen in deze peiling.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: