donderdag 19 oktober 2017

Parlement begint procedure afschaffen eigen onschendbaarheid

Het parlement heeft vanmiddag de eerste stap gezet naar afschaffing van de eigen onschendbaarheid voor zaken die niets te maken hebben met het landsbestuur, zoals omkoping. Er was een ruime meerderheid voor het voorstel van president Petro Porosjenko om artikel 80 van de grondwet te wijzigen.

Het gaat dan om de zinsnedes ''De parlementsleden van Oekraïne zijn onschendbaar'' en ''Leden van het Oekraïense parlement kunnen niet worden vervolgd, gevangen gezet of gearresteerd zonder de nadrukkelijke toestemming van de Verchovna Rada''. De grondwetswijziging moet op 1 januari 2020 ingaan, als het nieuwe parlement aantreedt na de verkiezingen van eind oktober 2019.

Er werd ook een wetsvoorstel aangenomen van parlementslid Joeri Levtsjenko en 157 andere parlementariërs om de grondwetswijziging al volgend jaar door te voeren. Het is aan het Constitutionele Hof om te bepalen welk van de twee voorstellen de voorkeur verdient.

De stemming in het parlement over beide voorstellen werd buiten via luidsprekers gevolgd door de betogers die nog altijd hun tentenkamp hebben bij het gebouw. Toen de voorstellen werden aangenomen, klonk applaus en gejuich. Het afschaffen van de parlementaire onschendbaarheid is één van de drie hoofdeisen van de betogers, al zullen die ongetwijfeld het liefst zien dat dit per direct zou gebeuren.

Bronnen: 112.ua, Unian

Geen opmerkingen: