maandag 23 oktober 2017

Oekraïne bouwt mee aan de Via Carpatia

De groene lijn is de Via Carpatia. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.
Oekraïne en Polen gaan samen werken aan de Via Carpatia, een transportroute die begint met de Litouwse steden Klaipeda en Kaudas om in Polen via Bialustok, Lublin en Rzesdow langs de Slowaakse stad Kosice, het Hongaarse Debrecen en de Roemeense stad Constante naar Thessaloniki in Griekland loopt. De Via Carpatia gaat weliswaar niet over Oekraïens grondgebied, maar het is wel de bedoeling dat vanuit Oekraïne hoofdwegen er op aansluiten.

In 2006 nam Polen het initiatief en sloten Litouwen, Slowakije en Hongarije zich er bij aan. In 2010 werd een officiële overeenkomst gesloten voor de aanleg van deze Europese transportroute vanaf de Baltische Zee naar de Egeïsche Zee. Vorig jaar besloten ook Oekraïne en Turkije mee te doen, zodat de Via Carpatia nog verder kan worden uitgebreid.

Gisteren tekenden de transportministers van Polen en Oekraïne een samenwerkingsovereenkomst voor de aanleg van wegen en bruggen. ''Dit is een flinke stap voorwaarts'', merkte minister Volodimir Omeljan op na afloop van de bijeenkomst in de Poolse stad Przemysl. De Via Carpatia gaat deel uitmaken van het Europese transportnetwerk TEN-T

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: