zondag 29 oktober 2017

Moskou boos om weren Russische blauwhelmen

In Rusland is boos gereageerd op uitlatingen van de Amerikaanse speciale gezant Kurt Volker over het sturen van een vredeskorps van de Verenigde Naties naar Oost-Oekraïne. Volker heeft duidelijk de kant van Oekraïne gekozen, blijkens mededelingen van Oekraïense parlementsleden over hun gesprek met de Amerikaanse diplomaat.

Hij zou er voorstander van zijn om de blauwhelmen ook langs de Russische grens te stationeren. Rusland wil ze alleen langs de frontlijn. Zwaarder wordt in Moskou getild aan het weren van Russische blauwhelmen bij een eventuele VN-missie in de Donbas. Het Oekraïense parlementslid Moestafa Najem zei daarover dat Volker ''zich daar geen voorstelling van kan maken''.

De Russische Federatieraad noemt Volker's opstelling een teken dat hij ''de Minsk-akkoorden wil torpederen'', zoals voorzitter Konstantin Kosatsjev van de commissie voor Buitenlandse Zaken van de Federatieraad het omschrijft. ''Het weren van Russische vredeshandhavers is voor ons in tegenspraak met de Minsk-akkoorden en die zijn voor ons de enige manier om het conflict in Oost-Oekraïne op te lossen.''
Bronnen: 112.ua, Unian

Geen opmerkingen: