dinsdag 17 oktober 2017

Saakasjvili: 'Porosjenko is een kleptocraat'

Micheil Saakasjvili heeft de toon gezet voor de grote demonstratie vandaag in Kyiv door president Petro Porosjenko ''een kleptocraat die miljarden van het volk heeft gestolen'' te noemen. Hij deed dat zondagavond in Charkiv, op een bijeenkomst zoals hij die de afgelopen weken op tal van plekken heeft toegesproken. ''Porosjenko is een lafaard, maar ik ben niet bang voor hem'', gooide de door Porosjenko ontslagen gouverneur van Odesa er nog maar eens tegenaan.

Om het partijtje moddergooien af te maken, verkondigde Saakasjvili dat de oorlog in het oosten van het land pas is afgelopen ''als Hladkovski er niet meer van kan profiteren, als de scheepswerf Leninska Koeznja geen proviandblikken meer hoeft te maken en de Oekraïense economie mooie cijfers vertoont''.

Hladkovski is een bondgenoot van Porosjenko. Hij is plaatsvervangend hoofd van de Nationale Defensie- en Veiligheidsraad, mede-eigenaar van de op Cyprus gevestigde holding HUDC en eigenaar van autofabriek Bohdan. Beide bedrijven hebben lucratieve overheidscontracten in de wacht gesleept.

Ook Porosjenko's rechterhand Ihor Kononenko werd in Charkiv door Saakasjvili onder vuur genomen. ''Waar je ook kijkt, overal is Kononenko betrokken bij zakelijke activiteiten.''

De bijeenkomst in Charkiv was met 800 toehoorders relatief klein, maar dat kwam vooral door het slechte weer. Er waren ook ongeregeldheden, want voor- en tegenstanders van Saakasjvili gingen meerdere keren op de vuist.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: