donderdag 19 oktober 2017

Parlement zegt veranderingen te steunen, maar laat het vaak bij woorden

Hoe zit het met de eisen van de betogers bij het parlementsgebouw, zijn die te verwezenlijken? Volgens politiek verslaggever Jaroslav Konojtsjoek van tv-zender 112 is de eis dat de parlementaire onschendbaarheid vervalt voor bijvoorbeeld omkoping wel haalbaar. Er is in ieder geval een parlementaire meerderheid van het Blok-Porosjenko en het Volksfront. Ook een deel van de oppositie wil dat wel, al valt niet uit te sluiten dat een aantal parlementsleden toch tegen gaat stemmen.

Het is echter twijfelachtig of er een parlementaire meerderheid is voor het opzetten van speciale anti-corruptie rechtbanken. Eigenlijk wil het parlement er niet aan en worden er allerlei politieke spelletjes gespeeld om de komst van deze speciale rechtbanken tegen te gaan, niet in het minst omdat een flink aantal parlementsleden vreest daar zelf uiteindelijk te belanden. ''Uiteindelijk zal voor het opheffen van de parlementaire onschendbaarheid worden gestemd, maar dat geldt niet zomaar voor de anti-corruptie rechtbanken. Daar zit niemand op te wachten'', citeert Konojtsjoek een anoniem lid van de oppositie.

De kans dat het parlement stemt voor het werken met 'open' kieslijsten bij de volgende parlementsverkiezingen is volgens Konojtsjoek minimaal. Nu is de praktijk nog zo dat kiezers stemmen op de partij van hun keus en de lijsttrekker daarvan. De overige kandidaten zijn onbekend bij de kiezers.

Ook wordt de helft van de parlementsleden aangewezen via hun district, wat telkens weer voor problemen zorgt. Er wordt druk uitgeoefend op kiezers, of ze worden omgekocht. Als met landelijke kieslijsten wordt gewerkt, dan is er aanzienlijk minder kans op corrupte verkiezingen.

Het Blok-Porosjenko voelt er niet veel voor om de Kieswet in die zin te wijzigen. De grootste fractie in het huidige parlement verwacht niet dat dit een verbetering betekent en dat de kwaliteit van de parlementsleden er door toeneemt. Het Volksfront ziet er echter wel heil in, al laten zegslieden vanuit de regeringscoalitie van Blok-Porosjenko en Volksfront dat het spreken over het wijzigen van de Kieswet niet automatisch inhoudt dat dit het geval is.

Achter de schermen zijn kandidaten voor de districten al weer druk doende om zich in een goede positie te plaatsen voor de komende verkiezingen. Officieel zijn die eind oktober 2019, maar er is altijd een kans op vervroegde verkiezingen.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: