donderdag 19 oktober 2017

Parlement laat oren (een beetje) hangen naar betogers

Het parlement heeft een drukke dag voor de boeg. Allereerst wordt het debat over het kabinetsplan voor de hervorming van de gezondheidszorg voortgezet. Vervolgens wordt het voorstel van president Petro Porosjenko besproken om de parlementaire onschendbaarheid op te heffen. Daarvoor is een wijziging van de grondwet noodzakelijk. Als laatste komt een nieuwe Kieswet aan de orde.

De voor vandaag aanvankelijk geplande behandeling van de begroting voor volgend jaar is van de agenda gehaald. Dat heeft alles te maken met het voortdurende anti-regeringsprotest bij het parlementsgebouw. De betogers eisen onder meer dat de parlementaire onschendbaarheid wordt opgeheven, dat er voortaan bij verkiezingen wordt gewerkt met openbare kieslijsten.

Om met name oud-gouverneur Micheil Saakasjvili de wind uit de zeilen te nemen, kwam president Porosjenko op de ochtend van het begin van het protest tegen zijn regering met een voorstel op de proppen om de parlementaire onschendbaarheid op te hebben. Overigens niet meteen, zoals zijn tegenstanders willen, maar per 1 januari 2020 als het nieuwe parlement na de verkiezingen van eind oktober 2019 aantreedt.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: