donderdag 19 oktober 2017

Azerbeidzjan laat journalist oppakken in Oekraïne

Journalist Fikret Huseynli is in Oekraïne op verzoek van de Azerbeidzjaanse autoriteiten opgepakt. Huseynli vluchtte tien jaar geleden naar Nederland, nadat hij ernstig was mishandeld. Hij heeft inmiddels de Nederlandse nationaliteit. Azerbeidzjan liet de journalist oppakken via een internationaal opsporingsbevel via Interpol.

Deze methodiek wordt ook veel door Turkije toegepast om kritische journalisten en auteurs in het buitenland te intimideren, niet enkel na de mislukte couppoging van vorig jaar. Vorig jaar arresteerde de Belgische politie een Koerdische journalist en recent werden journalisten en een auteur in Spanje opgepakt als gevolg van een Interpol-opsporingsbevel.

Misbruik van het internationale opsporingssysteem staat al langer ter discussie. Huseynli wordt fraude en het illegaal oversteken van de grens met Azerbeidszjan ten laste gelegd, aldus de Oekraïense autoriteiten over diens aanhouding. Volgens RadioFreeEurope zou Huseynli nu nog bij het vliegveld van Kyiv gevangen zitten.

Harlem Désir, vertegenwoordig voor mediavrijheid bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), zal de autoriteiten in Oekraïne aanspreken over de aanhouding van de Nederlands-Azerbeidzjaanse journalist.

Bron: Villamedia.nl

Geen opmerkingen: