dinsdag 17 oktober 2017

Nederland haalt BUK uit Georgië voor onderzoek

Medewerkers van de Nederlandse militaire inlichtingendienst MIVD zijn op 21 februari met een Hercules van Defensie naar Georgië gevlogen. Daar is een BUK-raket aan hen overhandigd door de autoriteiten. Een dag later is het toestel teruggevlogen en is de raket afgeleverd op de militaire luchtmachtbasis Gilze-Rijen.

De BUK dient als bewijsmateriaal in de strafzaak tegen de verdachten van het neerhalen van vlucht MH17. Nederland bereidt die strafzaak voor met vier andere landen in onderzoeksgroep JIT. Dat JIT heeft al informatie uit tests met varianten van de BUK-raket in Finland en Oekraïne, bevestigt woordvoerder Wim de Bruin van het Openbaar Ministerie (OM) aan RTL Nieuws.

Nederland heeft een rechtshulpverzoek aan Georgië gedaan nadat het Nederlands Forensisch Instituut had geadviseerd om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen. "Om die reden heeft het Joint Investigation Team (JIT) contact gezocht met verschillende landen, waaronder Finland, Oekraïne en Georgië. Helemaal in lijn met VN-afspraken heeft Georgië de gevraagde rechtshulp uitgevoerd en begin 2017 een BUK-raket beschikbaar gesteld voor het strafrechtelijk onderzoek", zegt De Bruin.

Bronnen melden RTL Nieuws dat de BUK ook ter beschikking wordt gesteld aan Defensie, om inzicht te krijgen in de eigenschappen en werking van de raket. Defensie wil weten in hoeverre de raket een bedreiging kan zijn voor de nieuwe straaljager Joint Strike Fighter (JSF).

"Het is goed voorstelbaar dat het OM een verweer wil hebben tegen elk denkbaar scenario dat de verdediging straks in een proces zal aanvoeren. Daarom wil het JIT over zoveel mogelijk referentiemateriaal beschikken om daarop te anticiperen", legt Internationaal Strafrechtspecialist Mischa Wladimiroff het naar Nederland halen van de BUK-raket uit.

Dat onderschrijft hoogleraar Internationaal Strafrecht Geert-Jan Knoops. "Als het OM de namen bekend gaat maken van de mensen die ze verantwoordelijk achten voor het neerhalen van MH17, is er geen weg meer terug. Dan wil je 100 procent zekerheid. De verdediging kijkt straks hoe sterk het forensisch/technisch bewijs is en daar moet het OM op anticiperen."

Bron: RTL Nieuws

Geen opmerkingen: