zaterdag 1 oktober 2016

Staakt-het-vuren, toch 12 soldaten dood en 69 gewond in september

Ondanks het door de separatisten zelf aangeboden staakt-het-vuren dat op donderdag 1 september in werking trad zijn sindsdien toch twaalf Oekraïense soldaten gedood bij beschietingen. Ook raakten 69 soldaten gewond. Het bestand dat dagelijks tientallen malen geschonden wordt door de pro-Russische rebellen betekent wel dat er aanzienlijk minder slachtoffers zijn gevallen in de voorbije maand.

In augustus sneuvelden 18 soldaten en liepen maar liefst 151 soldaten verwondingen op. De dodelijkste maand was juli toen 41 soldaten werden gedood en nog eens 178 soldaten gewond raakten. In januari en februari sneuvelden respectievelijk 4 en 9 soldaten, terwijl 40 en 62 soldaten gewond raakten. In totaal zijn dit jaar al 175 Oekraïense soldaten gedood door de pro-Russische rebellen en liepen 1.002 soldaten verwondingen op.

Het staakt-het-vuren leverde afgelopen maand wel een forse terugloop in op het aantal aanvallen van de rebellen. In augustus waren het er nog 1.852 en in september 'slechts' 799. Het 'record' van dit jaar werd gevestigd in juli, toen de rebellen het leger 1.935 maal aanvielen. De rustigste maand was overigens mei met maar 631 aanvallen.

Bron: ministerie van Defensie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten