dinsdag 4 oktober 2016

'Soestsjenko wordt tot bekentenis gedwongen'

Journalist Roman Soesjtsjenko wordt volgens zijn advocaat Mark Fejgin in afzondering gehouden om hem tot een bekentenis te dwingen. Soesjtstjenko werd opgepakt op verdenking van spionage toen hij vrijdag in Moskou arriveerde. Inmiddels heeft een Russische rechtbank bepaald dat hij twee maanden in voorarrest moet blijven. Fejgin, die eerder ook Nadia Savtsjenko tijdens haar gevangenschap in Rusland verdedigde, zegt dat hij Soesjtsjenko nog niet heeft mogen bezoeken. De advocaat heeft beroep aangetekend tegen de eenzame opsluiting van zijn cliënt.

De Europese Alliantie van Nieuwsagentschappen (EANA) heeft de Russische autoriteiten om uitleg gevraagd over de arrestatie van Roman Soesjtsjenko die al sinds 2010 correspondent in Parijs is voor het Oekraïense persbureau Ukrinform. De EANA wil ook dat de journalist goede juridische bijstand kan krijgen en contact mag opnemen met zijn vrouw die nog in Frankrijk verblijft.

Ook de zaakgelastigde voor de media van de OVSE wil weten waarom Soesjtjenko is opgepakt. ''Ik wil dat hij wordt vrijgelaten als er onvoldoende bewijs tegen hem is'', laat Dunja Mijatović weten. De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Linas Linkevičius houdt nog een slag om de arm. ''Maar'', zegt hij, ''het heeft alles van een Russische provocatie.''

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen:

Een reactie posten