maandag 10 oktober 2016

Rutte pessimistisch over oplossing voor Oekraïne-dilemma

Premier Mark Rutte blijft er pessimistisch over dat hij een oplossing vindt voor de nee-stem in het Oekraïne-referendum. Vrijdag zei hij al dat hij op zoek is naar een "smal geitenpad" en dat het zeer de vraag is of dat er komt. Vandaag had hij overleg met Kamerleden van de coalitie, maar ook met een aantal oppositiepartijen. De Kamerleden die meededen aan dat gesprek wilden na afloop weinig kwijt en ook Rutte zei er inhoudelijk niet veel over.

De premier benadrukte wel dat het een heel ingewikkeld proces is of de nee-stem op de een of andere manier recht kan worden gedaan. "Ik was pessimistisch en ik ben nog steeds pessimistisch of het gaat lukken, maar ik vind het het waard om te proberen."

De Kamer heeft het kabinet gevraagd voor 1 november duidelijk te maken hoe het nu verder gaat. Rutte vindt dat een redelijk verzoek en hij gaat proberen de wens van de Kamer uit te voeren.

Bron: NOS

1 opmerking:

  1. Er is een oplossing voor het Oekraïne dilemma. Een gekozen regering is een democratisch instrument. De regering vertegenwoordigd het volk in brede zin. Een referendum is ook een democratisch instrument. Een referendum vertegenwoordigd een relatief kleine groep van de bevolking. Een referendum is geldig als een bepaald minimum aantal stemmers participeert. De enige uitweg voor Rutte is een volksraadpleging over het Oekraïne dilemma via de stemhokjes. Uit deze stemming kan blijken of hij zich neer moet leggen bij de uitslag van het referendum of de uitslag van een raadpleging van het Nederlandse volk.

    BeantwoordenVerwijderen